Každý jeden strih je dôležitý! Ako na ten jarný?

Každý jeden strih je dôležitý! Ako na ten jarný?
4. apríla 2017 Wordbajan Wordpress

Konečne nastal čas, kedy všetkých záhradkárov už pomaly, ale isto, prestávajú svrbieť ruky. Jar je totiž obdobie, kedy sa vysádzajú nové prísady zeleniny. Okrem toho je ale potrebné vykonať pravidelnú údržbu ovocných drevín. Primárnou údržbou je správne strihanie konárov, ktoré výrazne ovplyvní jesennú úrodu.

City bokom

Strihanie stromov nie je žiadna robota pre citlivky. Niektorým je totiž ľúto, akým spôsobom zasahujeme do ich rastu, do ich „života“. No na jeseň hodnotiť chuť jabĺk či iného ovocia už nám ľúto nie je. Sladké, kyslé, tvrdé, mäkké, bradavičnaté, hladké. Za týmito vlastnosťami sa neukrýva nič iné ako správne strihanie stromov.

Výhody sú neodškriepiteľné

Dobre a často vedený rez zaistí slnečným lúčom a vzduchu dokonalý prístup do koruny. Príliš husté stromy totiž ľahšie podliehajú chorobám a škodcom, ovocie je menej kvalitné a horšie sa skladuje. Husté koruny stromov sú častejšie napádané chorobami ako presvetlené. Ovocné dreviny sa pod ťarchou konárov zbytočne vyčerpávajú. A hlavne, budú sa vyvíjať zdravé plody v správnej veľkosti, dobrej chuti s dostatkom vitamínov a bez hubových infekcií. Toť vsjo! Záleží už len na tom, akú techniku pri rezaní zvoliť a ako sa vyvarovať zbytočných chýb. (zdroj: zahradnictvocaklov.sk)

Letný vs. zimný rez stromov

Ovocné stromčeky sa strihajú v dvoch etapách. Preto hovoríme o zimnom a letnom reze. Základný rozdiel medzi nimi je ich vplyv na neskorší rast ovocného stromu. Kým zimný rez podporuje silný rast nových výhonkov, letný rez rast nových výhonkov naopak spomaľuje. Avšak letný rez zvyšuje rodivosť. Preto sa musíte vždy rozhodnúť, čo vlastne chcete rezom dosiahnuť. (zdroj: dobreazdravo.sk)

Či je zimný rez dôležitejší ako ten letný, aké má výhody a dopady na celkovú úrodu si prečítaj v článku SEM!

Zamerajme sa teraz na jarný, teda letný strih ovocných stromov. Najideálnejšie je začať v polovici februára, po tom, čo prejdú najväčšie mrazy. Rez vyberáme podľa toho, čo ním chceme dosiahnuť. Ak ovocinár pristúpi k stromu prípadne kríku s nožíkom, nožnicami, určuje osud každého konára a výhonu. Chyby urobené pri reze je možné len ťažko odstrániť.

Strom v záhrade sa nepestuje na produkciu dreva!

Medzi najčastejšie chyby, ktoré robia záhradkári, patrí každoročné skracovanie jednoročného dreva, čím vznikne síce z hľadiska produkcie dreva efektný no z hľadiska ovocinárskeho neprijateľný tvar „na ježka“. Jeho následkom je metlovitý vzhľad stromu so zníženou produkciou ovocia a množstvom otvorených rán. Z každej „metly“ vyberieme jeden výhon (najlepšie smerujúci von z koruny, nie veľmi silný, ani veľmi tenký) a ostatné odrežeme na konárový krúžok. Výhony, ktoré sme ponechali, neskracujeme. Ďalším rokom obrastú novým drevom. Skracovaniu jednoročných výhonov sa nevyhneme, ale treba to robiť rozumne, hlavne vtedy, ak pozorujeme nedostatok výhonov.

Ako rezať?

Pri letnom reze treba vždy brať do úvahy cieľ použitého zásahu, kondíciu ovocného stromu či rastové vlastnosti konkrétnej odrody. Ak chceme ovplyvniť diferenciáciu kvetných pukov, zásah robíme pred jej začiatkom. Je nutné mať na pamäti, že letný rez robený vo väčšom rozsahu oslabuje rast stromu, prípadne môže spôsobiť zhoršenie kondície.

Sadenie stromčekov. Ako prijať nových členov rodiny? Čítaj!

Rozsiahlym letným skracovaním letorastov môžeme najmä v prípade úrodnej pôdy a dostatku vlahy spôsobiť obnovenie rastu. Následne vytvorené letorasty nemusia do zimy dostatočne vyzrieť. Na jadrovinách sa v takomto prípade môže objaviť jesenné kvitnutie, čo znižuje úrodu v nasledujúcom roku. Letný rez nerobíme, ak stromy rastú primerane alebo slabo. Od nepamäti poznáme základný a doplnkový letný rez, ktorý zaraďujeme za klasickým zimným rezom:

Základný rez

Tento rez prichádza do úvahy najčastejšie pri kôstkovinách (broskyne, marhule, čerešne, višne a slivky) a orechu. Pokiaľ prebytočný letorast vyrastá nad plodom, zreže sa cca 10 cm nad ním. Keď letorast nevyrastá nad plodom, odstraňuje sa celý až po prvý rodivý výhonok. Ďalej odstraňujeme letorasty kolmé, ktoré nezaručujú tvorbu kvetných púčikov.

Doplnkový rez

Rez sa robí na jabloniach a hruškách a je doplnkovým zásahom k zimnému rezu. Uplatňuje sa buď v júni až začiatkom júla. Rez sa obyčajne obmedzuje na odstránenie zahusťujúcich letorastov, takzvaných „vlkov“, vyrastajúcich zo starého dreva vo vnútri koruny. (zdroj: zahradnictvocaklov.sk)

A terasu vo dvore už máš? Keď nie, tak ako sa chceš na progres rastu svojej úrody pozerať? Čítaj TU! a dozvieš sa, prečo by si mal mať terasu aj ty.

Rada na záver

Keď ste sa už stali katom konárov, nezabudnite aj otvorené rany patrične ošetriť. Hojenie každej rany závisí od jej veľkosti a miesta rezu. Neošetrené miesta neskôr vysychajú, umožňujú prenikanie húb, ktoré za pár rokov strom úplne zničia. Čistú ranu teda ihneď po skončení rezu zatrite špeciálnym stromovým balzamom alebo štepárskym voskom.

A pamätajte, že keď máte vo svojej záhrade prehustený, možno niekoľko rokov nestrihaný strom, nesnažte sa ho radikálne sfrizúrovať. Strom väčšinou zareaguje bujným rastom nových výhonkov. Tie však rastú smerom nahor a nielen, že z nich nebudete mať úrodu, ale vám strom zbytočne zahustia, pričom na druhý rok ich aj tak budete musieť odstrániť. Radšej sa snažte zmladzovať strom postupne. Niekedy to môže trvať aj tri, možno štyri roky, pokiaľ dosiahnete požadovaný tvar. Ale verte, že sa to oplatí, keďže si ušetríte čas aj námahu. Hlavne to tiež nezabudnite robiť pri užívaní si voľných chvíľ v spoločnosti najbližších. Pretože spolu sa strihanie, ošetrovanie aj celková úroda tvorí lepšie! (zdroj: dobreazdravo.sk)