Prečo sláviť tradičné a hlavne vypasené Vianoce?

Prečo sláviť tradičné a hlavne vypasené Vianoce?
16. decembra 2016 Lenka Zummerova
Tak teda šťastné a prepchaté Vianoce!

Bricklayer putting down another row of bricks in site

“Nie, nemusím, ja už ho vidím”. Túto frázu poznáme azda všetci. Ide o tradíciu, že ak vydržíte celý Štedrý deň postiť, tak večer sa vám zjaví zlaté prasiatko, ktoré vám budúci rok zaručí hojnosť a dobrú úrodu. Či už dodržiavate pôst a s jedením začínate až po šiestej, alebo zvyknete počas dňa niečo zahryznúť, či sviatočný deň si užívate plnými dúškami, všade je jedla neúrekom. Toľko tradičných a symbolických pochúťok, koľko máme u nás, by sme inde hľadali len márne. Aj preto by tých prasiatok malo byť počas večere viac a mali by sme nimi byť my. Prečo?

Viac svetla z monitorov ako zo stromčeka

Vzájomná úcta, láska, ozdoby, pohoda, darčeky a jedlo v hojnom množstve. To sú symboly, ktoré odjakživa spájajú ľudí počas vianočných sviatkov na celom svete. S istotou sa toto však už dnes tvrdiť nedá! Súčasné, častokrát netradičné Vianoce, sa aj u nás podstatne líšia. Doba je vo všetkom rýchlejšia, no zároveň aj uponáhľanejšia, nakupujeme ako zmyslov zbavení, na cestách po sebe hrešíme, miesto kapra si dávame vyprážaný kurací rezeň, salónky na stromčekoch vystriedali avantgardné gule. Pri tom všetkom opičení sa po západe zabúdame, ako to bolo kedysi krásne či zaujímavé, a ako si ľudia dokázali vianočnú atmosféru vychutnať naplno.

A darček pre blízkeho už máš? Ešte stále sa totiž stíhaš zapojiť do súťaže o vŕtačku značky Metabo a potešiť tak niekoho. Klikaj TU!

Ako ľudia „praskali“ včera a ako dnes?

Štedrý deň bol niekedy v mnohých rodinách poväčšine pôstnym dňom. Cez deň sa nejedlo nič alebo len málo, maximálne kakao s vianočkou. Prepchávanie dostalo zelenú až večer! Dôležitosť štedrovečernej hostiny naše babky vyjadrovali pestrou skladbou pokrmov, ktorým sa pripisovali mnohé symboly.

Podľa tradície sa ku štedrovečernému stolu sadalo s prvou vychádzajúcou hviezdou. Pod taniere všetkých stolujúcich sa dávala šupina z ryby, ktorá dodnes symbolizuje peniaze a hojnosť. V priebehu večera sa nikto nesmel zdvihnúť od stola, aby sa budúce Vianoce rodina zase stretla pohromade. Pri starodávnej hostine sa po modlitbe ulamovali oblátky s cesnakom, potreté medom, na znamenie súdržnosti rodiny. Vaječný likér slúžil ako prípitok na vianočné priania. Ďalej sa jedla hrachová polievka a vianočný stôl sa nezaobišiel bez ryby. Najčastejšie sa pripravoval smažený kapor so zemiakovým šalátom. Bez kapustnice s hubami a klobásou to taktiež nešlo. Okrem toho nesmeli chýbať čerstvo napečené koláče, bobaľky, medovníky či iné pečivo, pričom chlapi pili pálenku a ženy víno či punč. Hostina sa zavŕšila slivčankou, jablkom či iným ovocím.

Niekde to istí reštaurácia, inde žabie stehienka

Ak je ale pre vás tradičný kapor s množstvom malých kostičiek skôr utrpením než slasťou, inšpirujte sa v krajinách, kde ani netušia, ako kapor chutí. Angličania sú povestní svojim nenahraditeľným pudingom, pričom v takej Amerike či Brazílii je klasikou moriak. V Argentíne pripravujú hydinovú pečienku z páva, ktorého perie zdobí aj sviatočný stôl. Menu v Austrálii tvoria skôr studené šaláty či torty, Francúzi zas plnia moriaka hľuzovkovou plnkou, nechýbajú samozrejme ustrice, slimáky, žabie stehienka, ktoré zapíjajú vínom. Štedrú večeru nejak extrémne neriešia Belgičania, ktorí si pokojne zájdu do reštaurácie. V Bulharsku sa obyčajne uspokoja s bravčovým mäsom a strukovinami, v Chorvátsku dávajú na stôl slamu, časť tiež na zem, kam si na ňu po večeri sadajú a rozprávajú sa. Tak čo, vymenili by ste to za naše klasické jedlá?

Žiadne cookies pre Santu, ale zapálený krb pre blízkych

Najväčšie rozdiely v rodinách stále ostávajú vo sviatočnom menu. No aj keď má štedrovečerné hodovanie od regiónu k regiónu rozdielny kolorit všakovakých jedál, nevadí. Podstatné je, že varíme a jeme všetci spoločne, v kruhu tých najbližších. Obmedzte cudzie zvyky na minimum. Nepotrebujeme predsa všade navôkol Santa Clausa a Rudolfa s červeným nosom. Máme veľa svojich krásnych a zaujímavých tradícií, ktoré sa najlepšie odzrkadľujú v pokrmoch na štedrovečernom stole. A aj keď ich dokonale nepoznáte, nebojte sa ich aspoň vyskúšať! Keď to s nimi nevyjde, ďalší rok tu budú sviatky zas. Tak teda šťastné a prepchaté Vianoce!

Ak potrebujete do svojej kuchyne doplniť nejaké „náradie“ či „vercajg“, aktuálne ponúkame priateľské ceny na kvalitnú obedovú súpravu, jedálenskú súpravu, panvicu wok či originálny žiaruvzdorný pekáč. Akcia SEM!