Netradične sladké, tradične chutné. Aj takéto vedia byť vianočné zákusky

Netradične sladké, tradične chutné. Aj takéto vedia byť vianočné zákusky
22. decembra 2018 Patrik Boďo

Celú jeseň ste si mysleli, že sa horúčkou pečenia nenecháte strhnúť? Túžba po tom, aby ste sa po sviatočnom šaláte odmenili domácimi sladkosťami, však nakoniec zvíťazila. A to aj napriek tomu, že ste si sľubovali, že sa nebudete cez sviatky toľko prepchávať cukrom. Čo tak si vychutnávať sladké pokušenia o niečo zdravšie?

Nie je sladké ako sladké

Každý rok sa v januári čudujete, prečo je oblečenie opäť o niečo tesnejšie? Možno to bude v cukri, ktorý pri pečení používate. Máme na mysli obyčajný biely cukor, ktorým pri pečení iste nikto nešetrí. Alebo predsa áno?

Ideálnou náhradou bieleho cukru sú prírodné sladidlá plné vitamínov a prospešných látok. Jedným z nich je, samozrejme, blahodarný zlatý mok, teda med. Skvelú službu ale dokážu poskytnúť aj sirupy, ktoré sú bežne k dispozícii, ako napríklad agávový, ryžový, javorový, kukuričný a ďalšie. Prírodné sladidlá majú nižší glykemický index, čo v praxi znamená, že vám tak veľmi nerozptýlia chuťové poháriky a vy nebudete zúfalo zobať jedno sladké za druhým.

Aké alternatívne suroviny?

Aby ste si na nový rok nemuseli dávať diétne predsavzatia, môžete vyskúšať aj výmenu tradičnej hladkej pšeničnej múky za alternatívnu špaldovú, pohánkovú, celozrnú alebo grahamovú. V súčasnosti sú všetky tieto múky bežne k diskpozícii, pričom ani cena nie je extrémne rozdielna. A ak je pre vás najväčším strašiakom maslo, vymeňte ho za rastlinný tuk alebo olej, pokiaľ možno repkový alebo slnečnicový. Vráťme sa však ešte k sladidlám…

Vôňa a chuť vanilky sú nenahraditeľné

Nerozmýšľali ste sa nad tým, že sa v predstihu odhodláte vyrobiť si domáci vanilkový cukor? Nabudúce na to nezabudnite. Prečo? Pretože vo finále ušetríte a po ochutnaní takej cukrovinky už nebudete chcieť inú. Ani príprava nie je tak zložitá, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Struk si pridržte za jeden koniec, pozdĺžne ho ostrým nožom rozrežte a z oboch častí zotrite zrniečka tupou hranou noža. Zrniečka dajte do misy s krupicovým cukrom a premasírujte medzi prstami, aby sa lepšie prepojili. Presypte do uzatvárateľnej nádoby, pridajte do cukru aj vydlabané struky a nechajte ideálne týždeň prepojiť vanilkovú aróma s cukrom.

Život si treba osladiť!

Čo sa týka alternatívnych sladidiel, tak pár sme ešte nespomenuli. Napríklad taká stevia je 300-krát sladšia ako cukor a po stáročia sa používa ako sladidlo v Južnej Amerike a v Japonsku, pričom jej spotreba dosahuje až 41 % spomedzi sladidiel na trhu. Kvalitným sladidlom môže pre vás tieto sviatky byť tiež kokosový palmový cukor, melasa, artičokový sirup či prášok Lucuma. Ten je výborným zdrojom sacharidov, vlákniny, vitamínov a minerálov vrátane pozoruhodnej koncentrácie beta-karoténu, niacínu, železa, vápnika a fosforu.

Blížime sa k záveru nášho pečenia. Treba dodať, že s akýmkoľvek sladidlom musíte vždy zaobchádzať s mierou. Sladidlo, ktoré sa použije v nadmernom množstve, môže zaťažiť pečeň, ktorá premieňa nadbytočné cukry na tuky. Každopádne, prírodné sladidlá nám nemôžu pokaziť chuť na sladké, ale naopak, ponúkajú nám mnohé výhody oproti klasickému cukru. Práve najkrajšie sviatky v roku sú tým obdobím, kedy si sladké domáce pečivo treba určite dopriať. Prajeme zábavné pečenie a hlavne dobrú, čo najviac sladkú chuť!

A ak budete chcieť svoje výtvory dožičiť aj niekomu inému, iste sa vám zíde šikovná sada boxov na koláče, ktorú teraz máme za veľmi výhodnú cenu.

Zdroj: Adéla Rusňáková – ireceptar.cz, ajurvedka.sk
Foto: istockphoto.com