Odhaľte tajnú ingredienciu grilovania!

Odhaľte tajnú ingredienciu grilovania!
13. júla 2017 marekhrebik

gril

Grilovanie predstavuje omnoho viac, než len kus mäsa na rozpálenom rošte. Znamená zážitky, príbehy, spomienky, ale aj škriepenia. Predovšetkým však spája priateľov a celé rodiny, ktoré zdieľajú svoju spoločnú lásku práve prostredníctvom dobre pripraveného jedla.

Oheň a jedlo spája ľudí odjakživa

Iste si dobre pamätáme, ako nás z držania drevenej palice s napichnutou špekáčkou boleli ruky. Aj potenie pri ohnisku ale malo svoje čaro. Ešte aj dnes je mnoho tých, ktorí na klasickú opekačku nedajú dopustiť. Tak ako však za posledné roky pominuli kazety (tie na počúvanie hudby), filmy s cenzúrou či úspechy našich hokejistov, sa aj klasické opekanie dostáva do úzadia. Odkedy k nám totiž z „divokého“ západu prišlo grilovanie, sa záhradné pojedanie pre nás stalo akousi slávnosťou.

Closeup of a multitude of marshmallows being roasted around a fire pit.

Ľudia sú spoločenské tvory, ktoré v priebehu dejín využívali čas na prijímanie potravy k zhromažďovaniu a posilňovaniu vzťahov. Platí to aj v súčasnej modernej dobe, kedy máme všetci málo času. V dobách minulých slúžilo grilovanie prioritne na spracovanie mäsa, kedy sa ľudia potrebovali zasýtiť. A i keď sa možno grilovanie neradí medzi najzdravšie spôsoby stravovania, stále je to tá lepšia vec, ktorú k nám západný front spoza veľkej mláky zavial, ako napr. nejakého červeno-žltého šaša s hamburgermi.

Dobré jedlo robí skvelých priateľov

Grilovať sa dnes dá v podstate všade, v záhrade, na terase, na balkóne, v kempe, niekde aj vo verejnom parku. Pripravujeme rôzne druhy mäsa, hydinu, ryby, zeleninu, no grilovať sa dajú aj syry. Bez rôznych zmesí korenia, marinád na nakladanie a potieranie omáčok ale grilovanie nie je grilovaním. Všetky tieto ingrediencie sú totiž základom gastronomického zážitku. Najdôležitejšia marináda je však tá, ktorá pozostáva z namixovania rodinných členov, blízkych, priateľov a kohokoľvek, s kým si pri grilovaní i jedení dostatočne oddýchneme a zároveň sa zabavíme.

Group of friends making barbeque in the backyard. concept about good and positive mood with friends

Tajnou ingredienciou je spoločnosť!

Nič sa nevyrovná pocitu, ktorý máme z ľudí zhromaždených okolo grilu. Jedlo, priatelia, mäso, marinády, vône a nezáväzné rozhovory. Neuveriteľné príbehy a vtipy. Touto kombináciou nepohrdne nik. Keď už sa tak vrelo bavíme o téme zbližovania ľudí, tak práve táto dôležitá, no často podceňovaná myšlienka pospolitosti, ktorá je v Stove mantrou, bola vždy súčasťou aj spoločnosti Weber.

Prečo by človek griloval sám? No dobre, výnimkou potvrdzujúcou pravidlo môže byť, ak zdokonaľujete rebierka, pretože trénujete na súťaž, alebo keď pripravujete prekvapenie pre svojich milovaných. V takomto prípade je asi v poriadku, že grilujete sami. Všetci ale vieme, že s priateľmi to išlo lepšie. Spoločnosť Weber bola vždy hrdá na to, že dokáže zbližovať ľudí zo širokého okolia, že pomáha vytvárať nové priateľstvá a že rozdáva radosť ľuďom všetkých generácií.

Nielen spoločnosť, ale rodina okolo grilu

Filozofia spoločnosti Weber je jasná! Ak by sme šli do reštaurácie, niekto by chcel ísť do talianskej, iný zasa do francúzskej alebo čínskej. Jedlá z grilu ale majú radi všetci! Sú obľúbené v každej vekovej kategórii a každý si môže vybrať to svoje. Okrem toho, keď sedíte v reštike, v podstate sa môžete porozprávať len s ľuďmi, ktorí sedia vo vašej blízkosti. Na záhrade sa ale môžeme voľne pohybovať, hovoriť spolu neformálne, popíjať, kontrolovať, ako je na tom jedlo a jednoducho len tak oddychovať. Všetci môžeme prísť a byť tým, čím skutočne sme. Nemusíme sa nijako špeciálne obliekať a môžeme byť sami sebou po všetkých stránkach. Grilovanie je aktivita, na ktorej sa zúčastňujeme všetci spoločne, každý svojim vlastným spôsobom. Smejeme sa, rozprávame a pripíjame na všetko možné. Takto nielenže vyzeráme ako susedia, ale ako jedna veľká rodina! Hlavne pozor na “šikovnosť” našich dedkov, ktorých staré-dobré techniky nemusia byť vždy tie najlepšie. 😧

Oslava životného jubilea, oslava Weber!

30 rokov skúseností s grilovaním, nepretržitý výskum a tím odhodlaných a obetavých inžinierov. Práve tento rok oslavuje Weber 65. výročie založenia. Firma má za sebou skutočne neuveriteľnú cestu a nikto to nevie lepšie, než predseda predstavenstva, Jim Stephen, ktorý sa doslova narodil do sveta grilovania. Jeho otec George bol tým, kto ako prvý na svete vynašiel kotlový gril a tak vlastne založil firmu Weber.

first-kettle         kettle-1960-left         kettle-1960-main

Aby toho nebolo málo, tento rok bude pre svet grilovania obzvlášť významný. Je to prelomové obdobie pre všetkých milovníkov grilovania aj pre značku Weber. Ikona opäť prichádza na trh a je konečne pripravená vstúpiť na všetky záhrady, terasy, dvory aj balkóny celého sveta. Dielo bude vystupovať pod menom Genesis II. Fajnšmekri grilovania sa tak majú na čo tešíť!

„Som hrdý na to, ako ďaleko sme sa dostali. A prijímam s pokorou, koľkých rodinných večerí, koľkých spontánnych stretnutí a veľkých momentov je Weber každý deň doslova súčasťou a to po celom svete. Ale to, na čo som skutočne hrdý, je, že aj v dnešnom svete meniacich sa trendov a zvykov je Weber stále tou istou firmou, ktorú pred mnohými rokmi založil môj otec. Stále máme rovnaké srdce a rovnaké DNA. Ide najmä o to – byť spolu.“ Jim Stephen

weber-built-in

My v Stova Baumarket sme zas hrdí, že neustále dokážeme na grilovaciu filozofiu spájania ľudí úspešne nadväzovať. A pretože my všetci grilovanie milujeme, chceme, aby ste ho milovali tiež a dostali z grilov Weber skutočne vždy len to najlepšie. Takže poďme si ugrilovať perfektný steak, po ktorom budú všetci slintať!

zdroj: weber.com, melina.sk
foto: weber.com