Grilovanie bude túto sezónu ešte viac v kurze. Výber grilu tak netreba podceniť

Grilovanie bude túto sezónu ešte viac v kurze. Výber grilu tak netreba podceniť
14. mája 2020 Patrik Boďo

Všade poletuje peľ, jar je v plnej paráde. Zo slovenských záhrad začína pomaly rozvoniavať grilované mäso, ryby či zelenina. Najmä v týchto časoch, kedy po svete zúri COVID-19, je dym z domácich grilov o čosi húževnatejší. Alebo sa záhradný gril ešte len chystáte kúpiť? Trh síce ponúka obrovské množstvo grilov, no tento článok vás určite usmerní.

Grilovanie je u nás stále viac a viac trendy

Všetci dobre vieme, že sme národ chatárov a chalupárov, milujeme záhradky a krásy nikým nerušenej prírody. Toto konštatovanie rozhodne neplatí len počas pretrvávajúcej pandémie. Slováci vo voľnom čase jednoducho zbožňujú všetko s prírodou späté. Keď sme vonku, jediným nepriateľom pre nás ostáva hlad. Na každej správnej záhrade či dvore chaty by tak nemal chýbať gril a vôňa grilovaného mäsa, klobások, párkov, ale aj zeleniny, syrov a vôbec všetkého, čo sme schopní a ochotní ugrilovať.

Ak ste v grilovaní nováčikom, sú pre vás nasledujúce riadky ako stvorené. Hlavne pri výbere grilu môžete prepadnúť dlhotrvajúcej dileme. O tom, že nie je gril ako gril, netreba polemizovať. Každý typ má niečo do seba a pri výbere tak záleží nielen na finančných možnostiach, ale hlavne preferenciách. Medzi základné typy záhradných grilov patrí gril elektrický, gril plynový a gril na drevené uhlie. Každý z nich môže ponúknuť pozitívne, ale aj negatívne vlastnosti. Poďme si ich bližšie predstaviť…

S elektrinou zdravo, no menej chutne

Začnime najmodernejším výdobytkom, ktorým je vo svete grilovanie určite elektrický gril. Jedná sa o skladný gril kompaktnejších rozmerov, ktorý možno pohodlne využívať aj v interiéry. Počas grilovania sa totiž neuvoľňuje dráždivý dym. Výhodou je veľmi rýchle rozohriatie, jednoduché použitie, komfortné čistenie, ľahká regulácia teploty a prosté napájanie zo siete.

Príprava pokrmov na tomto type grilu síce nie je príliš náročná a nevyžaduje toľko skúseností, no jedlá nikdy nenadobudnú klasickú dymovú chuť ako pri ostatných griloch. Komu to ale neprekáža, získa čosi navyše, pretože na elektrickom grile môžete mať zdravú prípravu mäsa bez oleja a zeleninu, pričom pokrm sa nikdy nevysuší do takej miery, ako je to pri grilovaní na ohni.

S plynom je grilovanie pohodlné, avšak stále je to plyn

Čo plyn? Tak ten ponúka excelentný komfort počas grilovania, pričom je vhodný aj pre menej skúsených kuchárov. Využijete ho pri grilovaní na záhrade, balkóne či terase, pretože neuvoľňuje štipľavý dym. Nadchne vás hlavne jednoduché a rýchle zapaľovanie či rozohriatie už do 10 minút.

Prednosťou je aj funkcia regulácie teploty. Plynový gril okrem toho vyniká veľmi ľahkou údržbou. Často disponuje vymeniteľným stredom a neodkvapkáva z neho tuk ako pri grile na drevené uhlie. Avšak, tak ako aj elektrický gril, ani ten plynový vám neponúkne intenzívnu chuť dymovej arómy. Nevýhodou môže byť aj to, že nie každému vyhovuje manipulácia s plynom.

Drevo je jednoducho drevo!

Posledným grilovacím prístrojom je gril na drevené uhlie a brikety. Ten je vhodný iba pre využívanie vo vonkajších priestoroch, pretože zo seba uvoľňuje dráždivý dym. Príprava grilovaných pochúťok na uhlie a briketách vám okrem toho zaberie viac času a námahy. Gril na uhlie často nedisponuje funkciou regulácie teploty, preto sa menej skúseným kuchárom môže jedlo pripáliť, ba dokonca spáliť. Nevýhodou môže byť aj náročnejšia údržba. Počas grilovania odkvapkáva obsiahnutý tuk priamo do ohňa, čo má za následok uvoľňovanie škodlivých látok. Tomu sa dá zabrániť použitím hliníkovej tácky.

Výhodou je, že oproti ostatným typom sa gril na drevené uhlie a brikety dokáže rozpáliť na oveľa vyššiu teplotu, čím docielite požadovaný efekt grilovania. No a všetky vyššie spomenuté nevýhody tohto typu grilu vie utlmiť predovšetkým to, že grilované jedlo má svoju špecificky výbornú chuť a nenahraditeľnú vôňu.

Dokonalé pokrmy sa vám určite podarí pripraviť s grilom na drevené uhlie Compact Kettle s priemerom 47 cm s cenovo priaznivým základným modelom, pričom kotol a poklop grilu sú smaltované na väčšiu odolnosť. Tento gril, ktorý vás presvedčí hlavne kvalitatívnymi a bezpečnostnými znakmi značky Weber, na vás v stavebninách Stova Baumarket počká s cenou 99 €. Prajeme chutné, COVID-om nerušené grilovanie!

Zdroj: Marie Popelková – bydleni.instory.cz, kamzakrasou.sk, chefshop.cz
Foto: istock.com, weber.com