Prečo a ako prebytok plodov túto sezónu premeniť na blahodarný elixír?

Prečo a ako prebytok plodov túto sezónu premeniť na blahodarný elixír?
9. augusta 2019 Patrik Boďo

Ovocie patrí k letu. Aj zelenina, samozrejme, no ovocie nám zrejme chutí o niečo viac. Sladká, ale aj kyslá, teda osviežujúca chuť, sa nedá počas trópov ničím nahradiť. Niekedy je toho ovocia však prebytok, hlavne minulý ročník bol netradične štedrí. Čo tak sa na úrodu dostatočne pripraviť? Skúste si ovocie tentokrát vylisovať a osvieženie naberie ešte o niečo väčšie grády.

Očista aj energia v jednom

Jedenie ovocia, v našom prípade „pitie“ ovocia, nie je ani zďaleka len o osviežení. V dnešnej uponáhľanej dobe často zabúdame, že naše telo potrebuje vyváženú dávku živín, aby mohlo správne a dlhšie pracovať. Rýchle občerstvenia sú na dennom poriadku a bohužiaľ často obsahujú minimum látok, ktoré telo skutočne potrebuje. Záchranou tak môže byť poriadna dávka čerstvých vitamínov v podobe kvalitne odšťaveného ovocia. Čo všetko takéto blahodarné nápoje vedia organizmu dodať?

Prostredníctvom šťavy prijmete omnoho väčšie množstvo ovocia a zeleniny než by ste boli schopní zjesť, pričom vstrebateľnosť šťavy je 4x väčšia ako pri jedení plodov vcelku. Pravidelnou konzumáciou džúsov dodáte telu potrebné živiny, ktoré nutne potrebuje pre regeneráciu poškodených buniek a očistu od obrovského množstva toxínov.

Jedine lisované za studena!

Nepripravujte sa o cenné vitamíny zbytočným zavarovaním alebo iným tepelným spracovaním. Ideálnym riešením je ovocie odšťaviť. Ale prečo odšťavovať, keď si môžem kúpiť 100 % džús? Džús v krabici zakúpený v obchode je pasterizovaný (teda zahriaty na teplotu najmenej 80 %) a vyrobený z koncentrátu a zriedený vodou. Takýto džús môže obsahovať cukor, konzervanty, dochucovadlá atď. Z nutričného hľadiska obsahuje minimum živých enzýmov, vitamínov a pre telo využiteľných minerálnych látok.

Netreba ale hádzať všetky džúsy do jedného vreca. Nájdu sa aj naozaj kvalitné, lisované za studena a s pomerne cennými látkami. Načo ale hľadať a študovať kvalitu džúsu, keď si ho viete poľahky vyrobiť priamo v záhrade?

Akciový lis, prémiová kvalita

Malé množstvo ovocia môžete vylisovať ručne pomocou plachetky, najlepšie zo silonových vlákien. Ako náhradu môžete použiť záclonu. Postupujte tak, že dáte plachetku do misky a naplníte ovocím. Plňte primerane, lebo veľká masa ovocia zadržiava šťavu a zle sa lisuje. V punčoche tiež môžete drviť tvrdé ovocie úderom palicou. Na lisovanie môžete použiť aj rôzne mlynčeky.

Čo tak si to ale značne uľahčiť a hlavne zefektívniť? V súčasnosti sú najpoužívanejšími a cenovo najdostupnejšími lismi tie ručne vretenové. Majú rôznu konštrukciu a objem násypky. Kôš môže byť drevený alebo nerezový, môžu mať v strede pevnú skrutku a je potrebné podkladať doštičky, alebo je skrutka pohyblivá. Každopádne, výsledok je najšťavnatejší! 12 litrový bukový lis (85 cm) na ovocie za výbornú cenu iba 89 € teraz nájdete aj v našom záhradnom centre v Stova Baumarket. Tak teda, nazdravie!

Zdroj: zdravionline.cz, vinecko.6f.sk, atranet.cz
Fotr: istockphoto.com