Tohtoročnej úrody je ako húb po daždi. Ako ju uskladňovať?

Tohtoročnej úrody je ako húb po daždi. Ako ju uskladňovať?
30. augusta 2018 Patrik Boďo

Úroda ovocia a zeleniny prekvapila nie jedného záhradkára. Našťastie, v tom dobrom slova zmysle. Všetko dozrieva o čosi skôr, pričom plodov je ako húb po daždi. Nie všetko sa záhradkárom podarí rozdať, preto by mali začať myslieť na iné využitie či „len“ trvanlivé uskladnenie.

Úroda spred roka sa nedá porovnať

„Slovenskí ovocinári majú za sebou ďalšiu nevydarenú sezónu. V dôsledku obrovského sucha a jarných mrazov prišli až o polovicu svojej úrody. Odhady ovocinárov hovoria o 8 či 9 miliónových stratách. Odhadovaná výška škody zahŕňa nielen menšie pozbierané množstvá, ale aj straty na kvalite či náklady spojené na ochranu pred mrazmi. Tohtoročné výkyvy počasia najviac zasiahli úrodu jahôd a jabĺk.“ Nestrácajte náladu. Takéto zdrvujúce správy prinášali denníky minulý rok.

Tohtoročná sezóna je však našťastie diametrálne odlišná od tej minulej. “Konečne máme dôvod na široký úsmev, máme krásne jahody, máme ich veľa a po niekoľkých rokoch strádania sa môžeme pochváliť nádhernými jahodami, kráľovskými. Po iné roky sme vždy o ne vďaka mrazom, ktoré boli dokonca v máji, prišli. Vďaka tomu, že teraz nemrzlo, máme dôvod na radosť,” skonštatovala Antónia Marková zo spoločnosti Fructop so sídlom v Ostraticiach. Štedrú a zdravú úrodu však nehlásia len z Ostraníc, ale z prevažnej väčšiny fariem či rodinných záhrad.

Poklad plný zdravia priamo v záhrade

Minulý rok sa tak záhradkári museli obracať aj v supermarketoch, čo im nebolo moc po chuti. Tam ľudia totiž väčšinou vyberajú ovocie a zeleninu očami. Inak by na dne debničky nezostávali čierne pomaranče a petržleny, ktoré niekto popretrhoval napoly. A supermarkety to vedia. Ich mrkva by kľudne mohla poslúžiť ako pätnásťcentimetrové pravítko, hrušky snáď predavačky preleštili okenou a papriky vyzerajú ako zo sadrového odliatku.

Ovocinári presne vedia, ako to s chemickým pestovaním ovocia dovážaného do supermarketov je. Preto na pestovanie nedajú dopustiť. A to aj napriek tomu, že im to likviduje množstvo času či energie, pričom minulú sezónu aj hromadu nervov. Tento rok ale spokojne môžu hodnotiť, že to úsilie a čakanie stálo za to!

Potrebujete pomoc s uskladnením?

Jedinou tohtoročnou dilemou pre záhradkárov ostáva, ako zariadiť, aby ovocie zostalo čo najdlhšie v dobrom stave. Jeho trvanlivosť je totiž významne ovplyvnená čistotou nádob, do ktorých sa plody dávajú, čistotou náradia, s ktorými sa zberali – a predovšetkým čistotou priestorov, do ktorých sa ovocie plánuje uskladniť.

Naše najrozšírenejšie ovocie, jablká a hrušky, budú po uskladnení v poriadku, ak ste sa o ne pri zbere dobre postarali. Predovšetkým je nutné ochrániť ich pred otlakmi – na tie sú citlivé obzvlášť hrušky. Pre uloženie sa hodia najmä také plody, ktoré sú suché a majú stopku. Preč treba dať plody napadnuté škodcami alebo chorobami, otlačené, deformované či inak poškodené. Na uskladnenie sa najlepšie hodí dobre vetrateľná miestnosť, v ktorej je chlad, ale nemrzne. No a aby bol priebeh skladovania dokonalý, mala by sa vzdušná vlhkosť pohybovať okolo 80 %.

Pre tých, ktorí sú ešte len pred zberom, sme si v Stova Baumarket na oddelení záhrady prichystali radu pomôcok za výhodné ceny. Zinkovaný oberák či hrebeň na ovocie, sieťové vrecia na zemiaky, prepravky na zeleninu aj ovocie, nádoby, sudy, demižóny, ale aj kovo-drevený lis na ovocie. Ceny a to, ako tieto nádoby vyzerajú, si už pozorne prezrite v našom aktuálnom letáku SEM. S úrodou na záver už len prajeme množstvo zdaru, pekných rodinných chvíľ aj chutných okamihov.

Zdroj: mytopolcany.sme.sk, style.hnonline.sk, abecedazahrady.dama.cz
Foto: istockphoto.com