Grilovanie dokonale spája chute, no hlavne ľudí

Grilovanie dokonale spája chute, no hlavne ľudí
27. júla 2020 Patrik Boďo

Komu by sa nezbiehali slinky pri pomyslení na letné grilovanie v záhrade či na chate? Outdoorová príprava jedla naplno prepukla do slovenských záhrad a stala sa bežnou súčasťou našich všedných dní. Predovšetkým túto sezónu, kedy máme veľký rešpekt pred cestovaním, nadobúda grilovanie ešte o čosi väčší rozmer. Aj preto sme sa vám rozhodli pripomenúť niektoré rady nielen pri grilovaní mäsa, ale aj syrov, zeleniny, ovocia či dokonca húb!

Perfektne šťavnatý steak? Žiaden problém!

Začnime mäsožravcami, ktorých je pri grile ešte stále najviac. Najideálnejšie je používať skutočne kvalitné, odležané mäso. Určite by však nemalo byť oschnuté. Pred grilovaním ho nemusíte zbytočne premývať, jeho povrch radšej otrite čistou vlhkou utierkou. Určite netreba zabudnúť na korenistú marinádu, aby pokrm získal výraznú a výbornú chuť. Pozor však na soľ. Tú by ste vy, resp. vaši hostia, mali použiť až vtedy, keď je mäso hotové na tanieri. Mäso pri grilovaní obracajte kliešťami. Na vidličku zabudnite, inak z pokrmu vytečie nefalšovane chutná šťava.

Čo gril? Tak ten treba vždy vopred patrične rozohriať, pričom stupeň tepla či žhavosti uhlia zvoliť podľa druhu potraviny. Aby sa mäso správne prepieklo, musí byť žiar dostatočne veľký a pritom čo najrovnomernejší. Grilovacie rošty pred použitím potrite olejom alebo kožou zo slaniny, aby sa na nich mäso zbytočne neprichycovalo.

Pár rád pri marinovaní

Zastavme sa ešte trochu pri marinovaní mäsa. Práve to je azda najdôležitejším faktorom správne zladenej chuti, vďaka čomu grilovanie nikdy nezovšednie. Pri príprave rôznych omáčok rozviažte uzdu svojej fantázii. Ale pozor. Na trhu je k dispozícii veľa špeciálneho grilovacieho korenia. Nesmiete to s ním preháňať a nemali by ste ich príliš miešať. Dodržte určitý štandard, aby ste pokrmu dodali svoj špecifický charakter. Najmä ryby, ale aj iné mäso, ktoré na grilovanie najviac používate, má iba dopĺňať chuť a vôňa korenia. Marináda nikdy nesmie pohltiť chuť primárnej potraviny.

Zdravá alternatíva v podobe zeleniny a ovocia

Neviete si predstaviť grilovanie bez steakov či klobások? Možno je čas obohatiť grilovací repertoár o suroviny, ktoré majú od mäsa ďaleko, čo však neznamená, že nechutia dobre. Na mysli máme zeleninu, ktorá sa na grile objavuje hlavne ako príloha k mäsu, no možno ju poľahky pripraviť aj samotnú.

Zeleninu pred grilovaním potrite olivovým či iným rastlinným olejom, prípadne marinádou. Potierajte ju aj počas grilovania, aby nevysychala a zostala čo najviac krehká. Gril nastavte na vyššiu, ale nie maximálnu teplotu, alebo nechajte rozžeravené uhlie asi 30 minút dohorieť a až potom na rošt zeleninu položte. Obracajte ju dlhými kliešťami buď v polovici grilovania, alebo hneď potom, čo zmäkne a objavia sa na nej tmavé prúžky. Doba grilovania nezáleží len na druhu a veľkosti nakrájanej zeleniny, ale aj na type grilu. Platí, že hotová je vo chvíli, keď ju možno ľahko prepichnúť vidličkou.

Grilovať sa dajú, samozrejme, aj huby. Tu platí jednoduché pravidlo, že veľké huby môžete položiť priamo na rozpálený rošt, pričom tie menšie treba nabodnúť na ihlu. Toť vsjo.

Ako dezert pripravte grilované ovocie. Je to dobrá voľba aj v prípade, že budete chystať niečo pre deti. Hodí sa ananás, jablká, hrušky, ale aj broskyne alebo banán. Ovocie nakrájajte na väčšie kúsky, ktoré striedavo napichujte na ihlu a na grile ho opečte zo všetkých strán. Nakoniec ovocie posypte škoricovým cukrom. Inou možnosťou je rozložiť ovocie na alobal potretý maslom a hotové ho posypať rozomletými orechy či cukrom. Grilované ovocie môžete namočiť aj do rozpustenej čokolády, ale nebojte sa zaexperimentovať marinádou s medom, cesnakom, zázvorom a sójovou omáčkou.

Bez syrov to nejde!

Skoro sme zabudli na syry. Tie sú bežnou súčasťou grilovacieho stolovania. V našich končinách na ne nedáme dopustiť. Priamo na rošt však uprednostnite syry s pevnou štruktúrou, ktoré sa teplom nerozpustia. V ostatných prípadoch ich musíte zabaliť do alobalu alebo položiť na misku. Syry pred grilovaním nechajte zohriať na izbovú teplotu, ak ste ich mali v chladničke. Tie plesňové grilujte vcelku a do žiadnych nepichajte, no použite kliešte. Ak ich budete grilovať v alobale, kvapnite pod ne trochu oleja, pričom môžete pokojne pridať aj obľúbené bylinky.

Mnohí radia medzi syry aj trendy pokrm tofu, aj keď ide o výrobok zo sóje. Nič to nemení na tom, že tofu na gril jednoznačne patrí! Skúsenejší si túto sójovú lahôdku môžu naložiť doma, ale ak s tofu začínate, potom sa rozhodne oplatí kúpiť ho už naložené.

Grilovanie nielenže chutí, ale aj spája

Samotným grilom sme sa v tomto článku nevenovali (viac sa dozviete SEM), pretože rátame, že nejaký ten kvalitný gril už vašimi rukami prešiel. Ak sa však mýlime, neváhajte navštíviť naše stavebniny, kde máme pomerne širokú paletu nielen grilov, ale aj príslušenstva na grilovanie.

Ak stále patríte k typom, ktorí neradi podľahnú zvykom západného sveta, a teda najradšej stolujete klasicky doma v kuchyni, odporúčame vám grilovanie vo vlastnej záhrade aspoň vyskúšať. Pri grilovaní totiž jedlu a stolovaniu s rodinou venujeme pozornosť, ktorú vo všedné dni mnohokrát až hriešne odopierame. Jednoducho, grilovanie spája ľudí. Nech spojí aj vás. Dobrú chuť a horúce leto!

Zdroj: Renata Vyšínová – prozeny.cz, ireceptar.cz
Foto: unsplash.com, flickr.com